عوامل دخیل در رشد طبیعی گفتار 09146590651
عوامل موثر در رشد طبیعی گفتار و زبان در دو گروه عوامل محیطی و عوامل فردی قابل بررسی می باشد.
الف: عوامل فردی
این عوامل شامل فاکتور هایی می باشد که به خود فرد مربوط هستند که عبارتند از:
1- هوش 2- جنسیت 3- رشد فیزیکی و سلامت عمومی بدن 4- سلامت اندامهای گفتاری 5- سلامت سیستم مغز و اعصاب
1- هوش:
معدل تواناییهای هر فرد را به هوش نسبت می دهند. وجود آن سبب می شود که فرد بتواند مهارتها را یادگرفته و به کار ببرد و یک موجود منفعل در محیط نباشد و به طور فعالانه در یادگیری شرکت نماید.
2- جنسیت:
مطالعات نشان داده است که در سنین اولیه زندگی و تا 6 سالگی دختران در مهارتهای زبانی جلوتر از پسران می باشند اما بعد از آن سن پسران این فاصله را جبران نموده و تفاوت معنی داری در دو جنس مشاهده نمی شود. تحقیقات نشان داده است که اختلالات گفتار و زبان در پسران بیشتر از دختران می باشد.
3- رشد فیزیکی و سلامت عمومی بدن
این حیطه نیز در دو جنبه ی سلامت حرکتی و سلامت حسی قابل بررسی می باشد.
سلامت حرکتی:
رشد جسمی مناسب سبب می شود که که کودک در محیط طبیعی تجارب فراوانی را به دست آورد، به راحتی جابجا شود، با اشیا ور برود، زمین بخورد، بلند شود و خلاصه در تمام فعالیت های خود اطلاعاتی را به دست آورد ولی در صورت وجود مشکلات حرکتی از بسیلری از تجارب محروم بوده و در نتیجه از جنبه ی ذهنی و عملکردی از همسالان خود عقب خواهد بود.
سلامت حسی:
تمام حواس ذکر شده نقشی را در تولید گفتار برعهده دارند اما به نظر می رسد که حس شنوایی نقش برجسته تری را برعهده دارد چون هم از محیط اطلاعات دریافت می نماید و هم وسیله ی کنترل گفتار می باشد. از طریق حس شنوایی صداهای مختلفی را دریافت و ویزگیهای تولیدی و نوایی گفتار را کنترل می نماییم.
4- سلامت اندامهای گفتار:
اندامهای گفتار شامل دستگاه تنفس، آواسازی، تولید و تشدید می باشد. این اندامها در اعمال حیاتی و ارتباطی شرکت می نمایند.اعمال حیاتی دستگاه تنفس تهیه ی اکسیژن و دفع دی اکسید کربن می باشد. نقشحیاتی دستگاه آواسازی تنظیم تنفس و حفاظت از دستگاه تنفس می باشد و عمل حیاتی دهان نیز عمل تغذیه است. در این مقاله بیشتر نقش ارتباطی این دستگاهها را توضیح خواهیم داد.09146590651
دکتر جعفر معصومی دکترای تخصصی گفتاردرمانی از دانشگاه تهران
Tabslp.com
https://telegram.me/jafarmasumi