«تماس چشمی» چیست و چرا مهم است؟ 09143162621 09146590651
«تماس چشمی» چیست و چرا مهم است؟
برقراری ارتباط میان افراد مستلزم ایجاد تماس چشمی و صحبت کردن است. برقراری و حفظ تماس چشمی خوب یک مهارت مهم اجتماعی است. با نگاه کردن به صورت گوینده اطلاعات زبانی را از طریق بیان چهرهای، ژستها، اشارهها و الگوی لبها میتوان بدست آورد. تماس چشمی کودکانی که مشکلات ارتباطی دارند ممکن است ناپایدار و جزئی باشد. این مسأله باعث قطع ارتباط میشود زیرا والدین چنین برداشت میکنند که کودکشان اغلب مایل به برقراری ارتباط نیست. یک قسمت مهم دیگر ارتباط، نگاه کردن همزمان طرفین ارتباط به جزئیات محیط است. کودک به شما نگاه میکند و والدین با تعقیب نگاه او مطلبی درباره آن شی بیان میکنند. این کار قدم اول مکالمه ونوبتگیری در مکالمه است. ولی کودکان کم شنوا ممکن است گفتههای والدین را متوجه نشوند پس بنابراین مهارتهای ارتباطی در آنها بخوبی رشد نمیکنند.
چگونه تماس چشمی را ارتقاء بخشیم؟
برای افزایش مدت زمان تماس چشمی، شما باید روی بیان چهرهای خود تمرین کنید تا برای کودکان جذابتر شود. عواطف و احساسات خود را به هنگام شادی، غمگینی، عصبانیت و خستگی بصورت مبالغه آمیز نشان دهید. هر گاه نگاه کودکتان متوجه شما شد از فرصت استفاده کرده و شکلکهای جالبی به او نشان دهید. نشان دادن اشیاء در کنار صورت و پنهان کردن آنها پشت سر خود، کودک را ترغیب میکند تا به صورت گوینده بنگرد. در طول روز موقعیتهای زیادی نصیب شما میشود تا به بهبودی تماس چشمی کودک خود بپردازید، مثلاً خوردن غذا بصورت لقمههای پیدرپی. تشویق جهت ایجاد تماسهای چشمی تا حد ممکن بایستی بصورت طبیعی باشد و شما نباید صورت کودکتان را بسوی خودتان بچرخانید زیر آنها هر موقع که خودشان بخواهند نگاه میکنند.
□ تعقیب چشمی
کودک شما میآموزد که اسباب بازیها را با نگاه خود تعقیب کند. بادکنک، حباب و پاپت معمولاً برای کودکان جالب توجه هستند. ممکن است فرزند شما هنگام باد کردن بادکنک یا فوت کردن حباب به صورت شما نگاه کند. پس شما بادکنکی را به آرامی باد کنید و بین هر نفس منتظر تماس چشمی او باشید. عروسک یا هر شیء جذاب دیگری را میتوانید متناوباً به او نشان و پشتسر خود پنهان کنید و منتظر برقراری تماس چشمی بمانید.
□ فوت فوتک:
فوت کردن فوت فوتک نزدیک کودک توجه او را جلب میکند.
□ پَر رنگی
پر رنگی را به طرف کودکتان فوت کنید و با آن او را غلغلک دهید.
□ وسایل صداساز
جغجغه، زنگوله، سوت یا هر چیز صداداری میتواند سبب ایجاد تماس چشمی شود. ابتدا وسیلهای را جهت تولید صدا انتخاب کنید و بعد از هر بار تولید صدا، منتظر تماس چشمی باشید و سپس صدای بعدی را ایجاد کنید.
□ روسری
یک روسری رنگی را نزدیک صورت کودک تکان دهید تا نسیم آن را احساس کند. سپس آنرا بالا برده روی سرخود بیندازید و او را تشویق کنید تا روسری را از روی سرشما کنار بزند.
□ دالی
از پشت مبل، پرده یا هنگام پوشیدن لباس دالی کنید.
□ ماسک صورت
ماسکهای مختلف بزنید. میتوانید از صفحات مقوایی نازک، ماسکهای متنوعی بسازید برای ماسکهای مختلف صداهای متفاوتی اختصاص دهید.
□ زرورق
با استفاده از صفحات براقی مثل کاغذ آلومینیوم یا زَروَرق توجه کودک را جلب کنید. زرورق را روی قسمتهای مختلف صورت خود بچسبانید و دالی کنید.
□ عینک آفتابی
عینک آفتابی روی چشمان خود بگذارید و کودک را تشویق کنید تا به شما نگاه کند.
□ دوربین دو چشمی
از لوله مقوایی دستمال توالت استفاده کنید و یک دوربین دو چشمی بسازید و آنرا روی چشمان کودک بگذارید تا به اشیاء بنگرد اگر این لولهها را رنگآمیزی کنید جذابتر میشود.
□ بازی با دستها
دست و انگشتان خود را تکان دهید. دستهای خود را جلوی صورتتان بگیرید و دالی کنید. روی انگشتان خود نقاشی بکشید یا از پایت انگشتی استفاده کنید و انگشتان خود را در کنار صورتتان تکان دهید و گاهی پنهان کنید.
□ کلاه/ کلاه گیس
روی سر خود کلاه بگذارید بردارید و دالی کنید از کلاه گیس هم به همین عنوان میتوانید استفاده کنید.
□ ترانه و آهنگ
بازیهای آهنگین همراه با دست زدن، قلقلک دادن، لرزاندن و چرخاندن کودک سبب برقراری تماس چشمی میشود. همچنین میتوانید ترانهای بخوانید و ناگهان قطع کنید و منتظر نگاههای کودکتان باشید.
□ توپبازی
با یک توپ بازی بنداز- بگیر انجام دهید. اما قبل از پرتاپ توپ منتظر باشید تا کودک به شما نگاه کند. اگر کودک به شما نگاه نکرد. حرکات جالب توجهی انجام دهید. مثلاً توپ را روی سر خود بگذارید یا بالا و پائین بیندازید تا نگاهتان کند میتوانید به جای توپ از حلقههای پلاستیکی یا اشیاء بیخطر دیگری استفاده کنید.
□ چشمکزدن
به کودک چشمک بزنید و شکلکهای مختلف درآورید تا بیشتر نگاه کند.
□رنگآمیزی صورت
صورت خود
و کودک را با رنگهای غیر سمی و بیخطر رنگ بزنید و طرحهای مختلف درآورید مثل صورت حیوانات.
البته بعضی کودکان ممکن است علاقهای به این کار نداشته باشند.
09143162621
09146590651 https://telegram.me/jafarmasumi
دکتر جعفر
معصومی دکترای
تخصصی گفتاردرمانی از دانشگاه تهران
www.گفتاردرمانی.com
www.goftardarmaniazarbaijan.com
www.goftardarmanitabriz.com