آگاهی از صدا به چه معناست و چرا مهم است؟ 09143162621 و 09146590651
آگاهی از صدا به چه معناست و چرا مهم است؟
کودکان قبل از اینکه قادر به درک صداهای پیچیده گفتاری و زبانی باشند، باید آگاهیشان را از صداهای اطراف افزایش دهند. با بررسی و اکتشاف وسایل و اشیاء متنوع، کودکان بتدریج قادر میشوند که صداها را به اعمال و اشیاء و مختلفی مرتبط بسازند. بچهها معمولاً نسبت به صوت انسان اشتیاق بیشتری دارند.اما برای بچهای که افت شنوایی شدید یا عمیق دارند، چنین چیزی ممکن نیست. شاید لازم باشد که آنها بفهمند که صدا وجود دارد و قبل از آگاهی از صدا لازم باشد، ارتعاش آن را از طریق بدن لمس کنند.
چگونه آگاهی از صدا را میتوان افزایش داد؟
کلمه یا علامتی جهت نشان دادن صدای بلند و آرام انتخاب کنید. هر گاه کودک شما صدای بلندی تولید کرد، گوشهای خود را بپوشانید، یا علامتی نشان دهید که به معنای صدای بلند است. توجه کودک را به چیزهای اطرافش جلب کنید تا هم صدای آنرا بشنود و هم آنرا لمس کند مثل ماشین لباسشویی یا آهنگی که از بلندگوی ضبط صوت پخش میشود. فرصتهای زیادی برای شنیدن صداهای مختلف و لمس ارتعاش آنها فراهم کنید. گوش دادن به صدای اطراف همراه با کودک بسیار مفید است. به صداهای خارج و داخل خانه گوش فرا دهید:
کوبیده شدن درها به هم، زنگ تلفن، صدای زنگ در، جریان آب، چکش بادی یا دریل، پارس سگ، آواز پرندگان
کشف صدا
تجارب ارتعاشی و شنیداری زیادی برای کودک خود مهیا کنید:
□ کوبیدن اجسام
قاشق چوبی، در قابلمه و قاشق فلزی
قوطی شیر خالی، در شیشه مربا
طبل یا سطل خالی
روی طبل سکههای فلزی یا چیزهای کوچکی شبیه دکمه، خرده کاغذ و ......... بگذارید تا ضربات آنها را به رقص درآورند.
□ وسایل فوت کردن
سوت، ملودیکا، ترولپت، بادکنک موزیکال
بادکنکهای موزیکال با خروج هوا صدا تولید میکنند بادکنک را به پوست کودک نزدیک کنید تا علاوه بر شنیدن صدا، خروج هوا را نیز حس میکند.
□ تکاندن جغجغه
با ریحتن مواد ریز مثل شن یا نخود و ........ داخل قوطی میتوانید جغجغههای مختلفی بسازید. قوطیهای فلزی یا مقوایی صداهای متفاوتی ایجاد میکنند. مزیت قوطیهای پلاستیکی شفاف این است که کودک علاوه بر صدا و ارتعاش حرکت اجسام داخل آنرا میبینید. شما میتوانید اجسام جالب مثل ماشین کوچک یا توپ رنگی را داخل قوطی بگذارید تا کودک بعد از تولید صدا آنها را پیدا کند.
09143162621
09146590651
دکتر جعفر
معصومی دکترای
تخصصی گفتاردرمانی از دانشگاه تهران
www.گفتاردرمانی.com
www.goftardarmaniazarbaijan.com
www.goftardarmanitabriz.com
https://telegram.me/jafarmasumi
https://www.instagram.com/goftardarmani_tabriz/