تواناییهای معنا شناختی کودکان 09143162621 و 09146590651
تواناییهای معنا شناختی کودکان :
یکی از نخستین تواناییای معنا شناختی کودکان توانایی نام بردن و درک اسامی می باشد . نتایج پژوهشها حاکی از توانایی پایین تر دوزبانه ها درحیطه معنی شناختی زبان فارسی و عملکرد پایین تر تحصیلی این افراد در مقایسه با تک زبانها می باشد . در مراحل اولیه خواندن و نوشتن از آنجایی که اساسا کودک با توجه به تواناییهای شناختی خود به رمز گردانی صورت بیناییبهشنیداری ( خواندن ) یا صورت شنیداری به بینایی ( نوشتن )
می پردازد محدودیت دو جنبه شفاهی چندان آشکار نمی گردد اما با بالا رفتن سطح تحصیلات بروز افت در تمام موارد درسی در میان دو زبانه هاحاکی از تاثیر محدودیت ها است . زیرا در این سطوح لازم است تاخیر از تواناییهای زبانی برای درک مطالب خوانده شده و بیان مطالب درک شده بهره بگیرد... کودکانی که در خواندن ضعیف هستند رمز گذاری ویژه آواها را بطور نامطلوبی انجام می دهند و این به دلیل دور از دسترس بودن اطلاعاتی است که در پردازش و اجشناختی بکار گرفته می شود . این اطلاعات در اولین سالهای زندگی کودک در حافظه بلند مدت واجشناختی ضبط می گردد و از طریق حافظه فعال واجشناختی هنگام گفتار - خواندن و هجی کردن در اختیار وی قرار می گیرد . آموزش و افزایش مهارت کودکان در مهارتهای آگاهی واجشناختی و حافظه واجشناختی -قبل از ورود آنها به دبستان آمادگی خواندن را ایجاد میکند . ودرطیاولینسالهای دبستان نیز اساس پیشرفت تحصیلی وی را در سطوح مختلف امکان پذیر می سازد .
ناهنجاریهای زبانی یکی از مهمترین زمینه های اختلال های رشدی است زبان یک کنش رمزی و ارتباطی است که از دو سطح عمده بنا میشودزبان گفتاری - زبان نوشتاری درسطحنخست - نظامرمزهایگفتاری جایگزین موجودات اشیاء و پدیده ها می شوند و برای ارتباط بکار برده می شوند . در سطح نوشتاری که یک رمز گذاری درجه دوم است رمزهای شنیداری - کلامی ( صداها ) در نظام جدیدی از نهادها و به صورت نوشتاری - بینایی _ حروف ) سازمان می یابند و مهارت خواندن وجه دریافتی زبان است که مفاهیم را از وضعیت رمز در آورده و ادراک پیامها
و انتقال اندیشه ها را ممکن می سازد . رمز گذاری و رمز گردانی مفاهیم دارای مراحل ذهنی پیچیده ای هستند و توانایی فرد در مهارتهای آگاهی و اشناختی از اساسی ترین عوامل آن به شمار می روند . آگاهی و اجشناختی مهارتهای فرازبانی است و تظاهر توانایی فرد در ابراز واکنش نسبت به اجزای کلمه ها است و حافظه فعال و اجشناختی انبار ذخیره ای لازم برای نگهداری موقت عناصر کلامی را برای رمز گذاری و رمز گردانی فراهم می آورند .
تفسیرهای این پژوهش عبارتنداز :
مهارت خواندن به عنوان تفسیر مستقل و اگاهی و اجشناختی و حافظه واجشناختی به عنوان متغییرهای وابسته وانش واجشناختی و وجود حافظهفعال و اجشناختی برای رشد راهبردهای رمز گذاری مجدد در خواندن و هجی کردن ضروری هستند و تواناییهای فرازبانی بر کفایت کودکان در پردازش رمزی و اجشناختی سیستم زبان تاثیر می گذارد .
09143162621
09146590651
دکتر جعفر
معصومی دکترای
تخصصی گفتاردرمانی از دانشگاه تهران
www.گفتاردرمانی.com
www.goftardarmaniazarbaijan.com
www.goftardarmanitabriz.com
https://telegram.me/jafarmasumi
https://www.instagram.com/goftardarmani_tabriz/
https://twitter.com/masumislp